Descoperim lumea

Orasul Shkoder si legenda Cetatii Rozafa din Albania (FOTO)

În 2015, de Paste, am decis sa vizitam Albania. Cum ne aflam in vacanta in Muntenegru, intr-una din zile ne-am urcat in masina si am plecat spre Albania, granita fiind la o ora distanta de orasul muntenegrean unde ne-am cazat. Dupa ce am jonglat prin livezile de maslini din Muntenegru, am ajuns si in vama albaneza.
Prima impresie a fost una de-a dreptul urata. Totul din cauza unei satre de tigani albanezi cersetori care te intampinau imediat dupa ce treceai vama.Am plecat din vama cu un gust amar, mentinut si de drumurile proaste, casele neterminate, si muntii de gunoaie care ne-au intampinat de-a lungul drumului pana in localitatea Shkoder. Abia in oras am descoperit si partile frumoase ale Albaniei. Oameni saritori, zambitori, primitori, specific populatiei din Balcani. Aici, orasul este unul la fel ca multe altele din Romania. Insa, raul, lacul si cetatea Rozafa ne-au demonstrat ca sunt si in Albania locuri minunate, care chiar merita vizitate. Am intrebat ce putem vizita si am aflat ca cetatea cocotata pe un deal este principala atractie turistica din zona. Astfel ca am  urcat sa vedem minunea. Vizitarea cetatii se face contra-cost, astfel ca am platit 3 euro pentru 3 persoane.
Cetatea Rozafa din localitatea Shkoder are o poveste asemanatoare cu cea a Mesterului Manole. Potrivit albanezilor, 3 frati s-au decis sa ridice o cetate, numai ca tot ce construiau ziua se surpa noaptea. Astfel ca a fost zidita sotia fratelui mai mic, numita Rozafa, de unde vine si numele cetatii. Fiind prima venita cu mancare la cei trei frati, Rozafa a sfarsit intre zidurile cetatii. In timp ce era zidita, femeia a cerut sa ii fie lasat afara sanul drept pentru a-l alapta pe fiul nou-nascut, ochiul drept pentru a-l vedea,mana dreapta pentru a-l mangaia, si piciorul drept pentru a-l legana. Legenda spune ca apa din jurul orasului ar fi de fapt laptele scurs din sanul Rozafei.
De sus de pe dealul cetatii se poate admira lacul care poarta acelasi nume cu orasul, adica Shkoder si care se intinde pana in Muntenegru.Totodata, se vede si un rau care strabate serpuind campiile din zona orasului. Cetatea iti ofera si o priveliste incantatoare cu orasul Shkoder.