Descoperim lumeaPlaje și soare

O experienta fascinanta in Bodrum, “Saint Tropez-ul Turciei” (FOTO)

Datorita asezarii geografice, dar si culturii diferite, Bodrum ne-a atras ca un magnet. Am reusit sa ne realizam visul de a ajunge acolo la sfarsitul lunii aprilie (va recomandam sa va planificati vacanta in Turcia fie in lunile aprilie, mai, iunie, fie in septembrie, din cauza temperaturilor foarte ridicate din lunile iulie, august, dar si a aglomeratiei).

Bodrum, nu doar o statiune cu resorturi all inclusive!

Turcia este una dintre destinatiile de vacanta preferate ale romanilor, mai ales prin prisma conditiilor de cazare de 5 stele oferite in resorturile all inclusive. Este adevarat, poti sta tot sejurul in resort, unde ai nenumarate modalitati de a te distra, zona spa si mancaruri delicioase pe saturate, dar, in acelasi timp nu reusesti sa cunosti Bodrumul, cultura diferita de aici…povestea locurilor.

Putina istorie nu strica!
Bodrumul este un oras port fascinant, situat la 270 de km de Izmir (unul dintre marile orase ale Turciei, cu o populatie de peste 8 milioane de locuitori). Denumirea sa din anthichitate este Halicarnas, in aceasta zona putand fi vizitata si una dintre cele 7 minuni ale Lumii Antice, Mausoleul din Halicarnas (situat la 1 km de centrul orasului). In prezent, mai sunt doar niste ruine, impunatoarea cladire fiind distrusa de niste cutremure. Mai mult, aici s-a nascut si Herodit.

Ce putem vizita?
Un tur al statiunii trebuie sa cuprinda, din punctul nostru de vedere, cateva obiective turistice: castelul Sf Petru (intrarea costa 25 de lire turcesti, in interiorul castelului poate fi vizitat si Muzeul de Arheologie Subacvatica cu piese inedited descoperite in timp pe fundul marii), Mausoleul din Halicarnas, morile de vant (simbolul Bodrumului, folosite din secolul al XIII-lea pana in secolul XX pentru macinarea fainii). De asemenea, pentru a simti din plin atmosfera turceasca, trebuie sa mergeti si in bazarul din Bodrum. Intr-adevar, nu se compara ca dimensiune cu bazarul din Istanbul, dar atmosfera este unica. Puteti negocia, vanzatorii turci fiind renumiti pentru placerea pe care o au de a se tocmi (o adevarata traditie). Ce puteti cumpara din bazar? Aproape orice, de la covoare, tesaturi, articole de imbracaminte, obiecte din arama, bronz, bijuterii de aur, argint, condimente, rahat, ceaiuri etc.

Nu plecati din Bodrum fara sa intrati macar intr-o moschee!
Daca va veti plimba prin port, veti fi cu siguranta fascinati de yacht-urile din toata lumea ancorate aici. Exista si varianta unor excursii optionale cu ferryboat-ul catre insulele grecesti Kos (45 de minute dus, 25 de Euro de persoana, copiii au reducere) si Rhodos (135 de minute dus), cu intoarcere in aceeasi zi. Noi am optat pentru insula Kos, care era cea mai apropiata, pentru a avea timp sa gustam din plin si experienta greceasca (vom reveni cu detalii intr-un blog post viitor).

Daca nu sunteti cu masina, nu trebuie sa va ingrijorati! Puteti sa folositi taxiul local sau microbuzul dolmus (2 lire turcesti).

Bodrumul este foarte animat, exista o gramada de lucruri de facut! Daca iti plac orasele vii si prietenoase, in care cultura locala este mult diferita de a noastra,trebuie, cu siguranta, sa petreci o vacanta si in “Saint Tropez-ul Turciei”!