La pas prin România

RACOȘ: Lacul de Smarald, Vulcanul Stins, Coloanele de Bazalt (GALERIE FOTO)

Aflat la 70 km de Brașov și cam la aceeași distanță de Sighișoara, Complexul Geologic Racoș nu este, din păcate, cunoscut și promovat la adevărata lui valoare. Integrat în 2007 în Situl Natura2000 Dealurile Homoroadelor, complexul are un potențial fantastic, este potrivit pentru o aventură de o zi în natură, și se adresează în aceeași măsură familiilor cu copii, bicicliștilor off-road, fotografilor și tuturor iubitorilor de natură.

Lacul de Smarald

Uneori, denumirile obiectivelor turistice sunt pompoase, departe de realitate. Dar Lacul de Smarald își merită pe deplin numele. O fostă cariera abandonată, acum cu o adâncime de 10 metri, acumulând apa în urma topirii zăpezilor și precipitațiilor, lacul pare rupt din poveste. Luciul încremenit este un șoc vizual, îți trebuie câteva momente să realizezi unde se termină coloanele de bazalt și unde se reflectă imaginea. Culoarea smarald-turcoaz e fascinantă, la fel și liniștea. Un loc incredibil de relaxare. Dacă îți place natura și ești răbdător, vei observa pești, fluturi, libelule. Îți poți drege vocea cu ecoul puternic.

Coloanele de Bazalt

Părăsim lacul. O plimbare de 15 minute și dăm peste altă minunăție a locului. Coloanele de Bazalt, o fostă carieră de exploatare în secolul XX, ulterior abandonatăîn prezent declarată rezervație naturală. Un hectar de peisaj Star Wars, coloane de bazalt de 15-20 de metri, văi line. Flora și insectele își fac simțite prezența, spre deliciul turiștilor și fotografilor.

Vulcanul Stins

Un fost vulcan, inactiv în prezent (ultima erupție având loc în Cuaternar), pare geamănul Vulcanului Etna, cu aceleași tipuri de zgură, cenușă, bazalturi, piatră ponce, bombe vulcanice sau lave întărite. Extragerea zgurei din crater a fost sistată în 2005. E dificil să fii obiectiv ca să cuprinzi într-o frază Vulcanul Stins: peisaj selenar sau marțian; canion dramatic; decor hollywoodian pentru filme SF; posibil teren de antrenamente pentru roveruri NASA; studio foto; scenă pentru activități culturale.

Dacă mai aveți energie, continuați-vă aventura vizitând Castelul Sukosd Bethlen din centrul comunei Racoș, sau Cetatea dacică din apropiere. De fapt, puțin cunoscuta comună Racoș poate fi punct de plecare spre alte drumeții.

Porniți la drum! Haideți să ne cunoaștem țara!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *