La pas prin România

Transfăgărășanul, cei mai frumoși 151 de km din România

Romanul care nu a ajuns inca pe Transfagarasan, degeaba a vizitat alte locatii din tara si strainatate.Spunem asta deoarece, din punctul nostru de vedere, dar si al turistilor straini ajunsi aici, se numara printre cele mai frumoase peisaje din lume.  Nu degeaba Top Gear a numit Transfagarasnul drept cel mai frumos drum din lume.   Soseaua care serpuieste muntii, iti ofera o panorama deosebita, o vedere spectaculoasa, o alta lume, pe care este greu sa nu o indragesti.Indiferent daca pornesti pe acest drum fermecator pe ruta Curtea de Arges, Barajul Vidraru, Balea Lac, Fagaras, sau invers, natura iti ofera un adevarat spectacol.  Vorbim asadar de cei mai frumosi 151 de km din Romania.  Despre traseu si obiectivele turistice pe care le puteti admira, sunt foarte multe de spus, motiv pentru care vom reveni la fiecare dintre ele in postari viitoare.  Considerati acest blog post o simpla prefata la ceea ce va urma…

Curtea de Arges

Aceasta localitate a fost prima capitala a Tarii Romanesti.  Are in spate o intreaga istorie, insa, orasul este cunoscut in primul rand pentru obiectivul turistic Manastirea Curtea de Arges.Este o adevarata capodopera a lui Neagoe Basarab.  Manastirea este parte a celei mai celebre legende romanesti: “Legenda Mesterului Manole“ (despre legendele Manastirii puteti citi in sectiunea Obiceiuri, traditii)

Nu foarte multa lume stie ca aici sunt inmormantati reprezentantii Casei Regale din Romania. Este vorba despre regii Carol I,Ferdinand, Carol al II-lea,  reginele Elisabeta si Maria. Cu alte cuvinte, in orasel poti descoperi o adevarata carte de istorie. Recomandam vizitarea acestor obiective turistice, in special familiilor cu copii,care vor sa cunoasca cu adevarat minunata noastra istorie.

Barajul Vidraru

Barajul Vidraru este o alta minunatie a traseului Transfagarasan. Din Curtea de Arges pana la Barajul Vidraru se fac aproximativ 20-25 de minute, fiind vorba despre o distant de 30 km. Peisajul este unul de nedescris, muntii si padurile frumoase te scapa cu siguranta de stresul coditian.Inca de cum urci dinspre hidrocentrala spre lacul de acumulare, te intampina muntele stancos,dar si o patura de verdeata. Ajuns la lacul de acumulare, aici poti admira cu adevarat cea mai frumoasa parte a zonei. Imaginea desprinsa parca din filmele documentare, te lasa cu gura cascata. Poti privi in jos, de la o inaltime care iti da fiori, sau poti urmari lacul care parca se ascunde in padurea deasa formata in jurul lui. Cei carora le permite buzunarul, le recomand cu mare drag hotelul Valea cu Pesti, care este situat la baza lacului. Tin sa precizez ca aproape toate camerele acestei locatii hoteliere, au balcon cu vedere spre lac. Mai mult, din balcon se pot admira in departare muntii Fagarasului, unde se afla si Balea Lac.

Inca un detaliu foarte important: cine doreste sa viziteze hidrocentrala Vidraru o poate face, dar in prealabil trebuie sa redacteze o cerere speciala.  Merita vazuta, mai ales ca, pentru a ajunge la ea, trebuie sa cobori cateva sute de metri in pamant.  Fiind obiectiv de interes national, din pacate, este mai greu sa ajungi acolo, iar filmatul este interzis.

Balea Lac

De la Barajul Vidraru mai faci aproximativ 50 de minute pana la Balea Lac, fiind in jur de 60 de kilometri. Chiar daca a inceput sa ploua cand am ajuns la lac, ceata putin lasata care plutea deasupra acoperisului din Muntii Fagaras, iti dadea impresia ca te afli printre nori. Am facut cateva poze cu lacul si cabanele din zona.  Mancare este buna, insa timpul de asteptare e foarte mare, din cauza fluxului continuu de turisti. Preturile la mancare sunt acceptabile.   Indiferent ca te duci vara, primavara sau toamna, sute de turisti vin aici pentru a admira minunatiile naturii, care, sa recunoastem a fost darnica cu noi romanii. Dupa o masa copioasa si plimbatul pe la tarabele cu suveniruri, am urcat in masina si am inceput sa coboram spre europeana care face legatura intre Sibiu si Brasov. Este de preferat, pentru familiile cu copii, sa aiba cazare asigurata pe traseu sau sa fie cazati la Brasov, Sibiu sau Curtea de Arges.  Acest traseu necesita cam o zi intreaga, iar micutii vor avea nevoie de odihna la sfarsitul zilei.

 

Manastirea Curtea de Arges…mituri si legende

Fiecare loc, monument isi are propria poveste.  Daca calatoriti cu copiii, legendele capata parca si mai mult farmec.  Manastirea Curtea de Arges are o puternica incarcatura spirituala.  De numele acestui asezamant bisericesc se leaga si nenumarate legende.

Cea mai importanta este  “Legenda Mesterului Manole” ,de care este legat si numele manastirii Curtea de Arges.  Se spune ca domnitorul avea o echipa formata din cei mai vestiti mesteri care urmau sa ridice lacasul de cult.  Din pacate, ceea ce ei construiau ziua, se darama noaptea. Intr-o noapte, mesterul Manole a visat ca daca isi zideste sotia intre ziduri, lacasul nu se va mai surpa. A doua zi, in ciuda stihiilor naturii, nevasta sa, Ana, a ajuns la el sa ii aduca de mancare, iar Manole a zidit-o intre ziduri.  Dup ace manastirea a fost ridicata, Neagoe Basarab a ramas fascinat de lacasul ridicat si a poruncit slujitorilor sa ia scarile care duceau la acoperis pentru ca mesterii sa nu mai poata cobori niciodata si sa faca alta biserica mai frumoasa. Mesterul Manole si-a facut aripi din sita ca sa zboare, dar s-a prabusit. In acel loc, din pamant a iesit un izvor care reprezinta lacrimile mesterului. Izvorul se afla foarte aproape de Manastire.

Legenda Sfintei Filofteea

O alta legenda porneste de la moastele Sfintei Filofteea, care sunt depuse in paraclisul Manastirii. Se spune ca, fetita, in varsta de 12 ani, mergea cu mancare la muncitorii angajati de tatal sau. Intr-o zi, ea a decis sa ofere mancarea cersetorilor intalniti pe drum.  Acest lucru i-a adus moartea. Cruntul tata a ucis-o cu o lovitura de topor. Se spune fetita nu a putut fi ridicat ade jos decat in momentul in care a fost pomenit numele Manastirii Curtea de Arges.